Băsescu spune că decizia este „foarte complicată”, iar Iohannis trebuie să țină cont de „utilitatea menținerii” în funcție a actualei șefe a DNA.
„Președintele Iohannis va trebui să aibă în vedere două lucruri. Unu – utilitatea menținerii doamnei Kovesi în fruntea DNA și aici am mari semne de întrebare. Doi – impactul extern, pentru că România vrea în Schengen. Dacă nu este pregătit momentul revocării doamnei Kovesi, Iohannis va fi pus la categoria apărători ai corupților și va fi un dezastru pentru România. Deci Iohannis nu are de luat o simplă hotărâre. Este foarte complicat. (…) Eu, dacă aș fi în locul lui Iohannis, n-aș revoca-o, pentru a proteja interesele mari ale României, dar aș pune-o sub control. Parchetul General să se ocupe”, a declarat Băsescu duminică, la România TV, fiind întrebat dacă desecretizarea protocolului semnat între Ministerul Public și SRI schimbă în vreun fel situația lui Kovesi, respectiv decizia care ar trebui să fie luată la Palatul Cotroceni în privința procurorului-șef al DNA.
Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că va anunța, după Paște, decizia sa în privința cererii ministrului Justiției de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Pot acum să vă spun că această decizie nu va fi luată înainte de sărbători, ci mai degrabă după Paști. Cum va suna această decizie, voi explicita într-o delcarație publică pe care o voi face la momentul respectiv. Mă voi inspira din toate documentele care sunt puse la dispoziție si de o parte și de cealaltă”, a declarat președintele.
ProcuroriiCSMau motivat avizul negativ dat cererii de revocare a șefei DNA, făcută de ministrul Justiției, menționând, printre altele, că „în solicitare nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuțiile legale încălcate”.
Documentul are 51 de pagini, prima parte a motivării conținând susținerile celor două părți: ministrul Justiției și procurorul șef al DNA.
Secția pentru procurori aCSMa explicat în motivare că legea „instituie un cadru legal privind revocarea din funcțiile de conducere, stabilind nu doar situațiile în care aceasta poate interveni și titularii propunerii, ci și aspectele ce trebuie analizate cu ocazia verificării celor patru compoenente manageriale: organizarea eficientă a activității, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilității și aptitudini manageriale”.
„Se constată că, în cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuțiile legale încălcate, nefiind specificată expres componenta managerială vizată. Se observă existența unei enumerări generice a componentelor manageriale, fărtă o individualizare concretă: a resurselor nelegal folosite, a deficiențelor comportametale, a atribuțiilor neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau manifestate defectuos”, se precizează în document.
Secția pentru Procurori a susținut, referitor la deciziile CCR, că acestea vizează o conduită viitoare.
„A imputa unei astfel de autorități (și implicit conducătorului său) o conduită adoptată anterior pronunțării deciziei Curții echivalează cu o sancțiune față de lipsa de previziune a soluțiilor viitoare ale instanței constituționale. Or, Secția constată, pe de o parte, că jurispridența CCR a cunoscut modificări ale practicii sale anterioare, iar, pe de altă parte, că o decizie de acest fel prin care CCR analizează cadrul legal de efectuare a unei anchete penale, prin raportare la fapte vizând adoptarea unui act normativ, nu se regăsea până la acel moment în jurisprudența sa”, se menționează în document.
Secția pentru procurori susține că deciziile CCR nu pot constitui un motiv de revocare.
În ceea ce privește susținerea ministrului Tudorel Toader, referitoare la faptul că Kovesi ar fi contestat actele și autoritatea CCR în cadru unei întâlniri cu magistrați din străinătate – Republica Moldova, procuroriiCSMspun că nu poate fi echivalată cu o contestare.
De asemena, referitor la acuzația de contestarea a autorității Parlamentului prin critici aduse proiectelor de legi, Secția pentru procurori a constatat că nu este o critică ci sunt „simple constatări cu privire la impactul anumitor modificări legislative asupra unor anchete penale”.
Secția pentru procurori aCSMa trimis avizul negativ dat în cazul cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi la Cotroceni.
„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului justiției de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoștința opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată și înaintată decidenților pentru a dispune măsurile legale”, transmiteCSM.
Ministrul Justiției a comentat, că procurorii dinCSMau luat o hotărâre rapidă, „instant”.